08 juli 2012 - Anchorage - Brussel


Zonsopgang om 04u37.
We vertrokken om 5u20 met het shuttlebusje van het hotel naar de luchthaven voor onze vlucht naar Seattle van 7u20.

Door een uurwijziging in de vluchten, waardoor we een connectievlucht zouden missen, konden we
kosteloos ons vluchtschema aanpassen.  Daardoor hebben we nu heel wat betere uren en vliegen we nu rechtstreeks van Seattle naar Amsterdam.  Voor een terugvlucht vinden we die lange vluchten veel beter omdat je dan ruimschoots de mogelijkheid hebt om te slapen tussen de bedrijvigheid door van avondeten-tax free shop-ontbijt.

Om 07u20 vertrokken uit Anchorage met Delta 9049 naar Seattle (3u20min vluchttijd).
Wachttijd Seattle : 2u.

We worden nog verwend met Mount Olympus en Mount Rainier badend in de zon.

Mount Olympus


Mount Rainier vanuit het luchthavengebouw en toevallig met de namen van de 2 luchtvaartmaatschappijen waarmee we vandaag vliegen.
Vertrokken om 13u40 met Delta 232 naar Amsterdam (vluchttijd 9u50min)
Aankomst in Amsterdam op 09 juli om 8u30.
Wachttijd Amsterdam : 1u30min.

Om 10u00 met Delta 9530 naar Brussel (vluchttijd 45min)
Aankomst in Brussel om 10u45.

Na nog een treinrit, komen we 22 uur na ons vertrek in Anchorage thuis aan.

We hebben een fantastische reis achter de rug en het verschil kan niet groter zijn dan die van in april naar het Zuidwesten.  In Alaska zie je de natuur écht leven en om de seconde veranderen terwijl het in het Zuidwesten soms miljoenen jaren vergt om de veranderingen te merken.  Wat verkiezen we nu?  Mijn zoon absoluut Alaska, ikzelf misschien ook wel, al ben ikzelf ook telkens weer danig onder de indruk van de bizarre landschappen in het ZW.  In het landschap (ik zeg niet 'het klimaat') van Alaska zou ik absoluut kunnen wonen, in dat van het ZW echter helemaal niet.
In april hadden we schitterend weer, soms wel erg koude wind, maar altijd, zonder uitzondering, stralende zon en volledig blauwe lucht.  Ook dit was in Alaska compleet anders, de laatste week hebben we niets anders dan onophoudelijke regen gehad wat voor een groot stuk goedgemaakt werd door het fantastische wildlife.  Zouden we nog teruggaan naar Alaska?  Waarschijnlijk niet,  maar wel om een andere reden, nl dat we eigenlijk nooit 2x naar hetzelfde gaan.  Bovendien heeft Alaska een dermate beperkt wegennet dat je, bij een 2e reis, bijna niet anders kan dan een groot stuk opnieuw rijden (in het ZW is ook dit helemaal anders).  Bovendien zijn de plaatsen waar we nu niet geweest zijn heel ver afgelegen en slechts via zeer slechte wegen te bereiken.  Misschien moesten we ook Kodiak Island in ons programma opgenomen hebben, maar misschien dan ook Wrangell St-Elias NP.  Maar dat zijn plaatsen waar je slechts per vliegtuig naartoe kan en daar hangt uiteraard een (té?) stevig prijskaartje aan vast.  Als je dan ook nog eens nét op die dag zo'n slechte zichtbaarheid hebt...
Maar dit doet niets af van de onwaarschijnlijke schoonheid van Alaska, de ongereptheid, uitgestrektheid, "lonelyness" zoals we ons dat in Europa onmogelijk kunnen voorstellen zonder er ooit geweest te zijn.
De afgelopen 16 dagen waren er die zonder twijfel onuitwisbaar in ons geheugen zullen blijven en de tegenstelling met opnieuw in België toe te komen kan gewoon niet groter zijn.

We wensen tenslotte ook iedereen te bedanken die gereageerd heeft op onze blog, zowel via de blog als via directe e-mail en het Alles Amerika Forum.  Dergelijke blog tijdens de reis bijhouden vraagt heel wat inspanning en het is bemoedigend om dan al die positieve reacties te lezen.

Rudi en Tomas


4 opmerkingen:

 1. Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn en ondanks het slechte weer terugkijken op een onvergetelijke vakantie. Jullie hebben dan ook wel erg veel wildlife gespot, waarschijnlijk bovengemiddeld veel.
  Wij zitten nu op Schiphol Airport om met alle kennis die we mede dankzij jullie hebben opgedaan ook Alaska te gaan ontdekken.
  Bedankt voor het zo goed bijhouden van jullie blog en dat wij dagelijks mee mochten kijken.

  Groet,
  Esmée & Jos
  EvdB

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Esmée en Jos, we wensen jullie een schitterend Alaska-avontuur. Daar twijfelen we eigenlijk geen moment aan, slecht weer of niet, het blijft een onvergetelijke reis in een ongerepte natuur zoals je die niet veel meer aantreft. Geniet er van en hou ons zeker op de hoogte zodat we nog een "beetje" kunnen nagenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kalaman,

  Ik heb net je hele verslag gelezen. Wat een mooie reis hebben jullie weer gemaakt. Prachtig.

  Nici (AA forum)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Julian en Nicoline,

  het was inderdaad, ondanks het weer (dat zelfs wij 'gewoon' begonnen te vinden), een onvergetelijk avontuur. Jammer dat er zo weinig wegen zijn in Alaska, en er dus veel overlapping zou zijn, of het was voor herhaling vatbaar.

  BeantwoordenVerwijderen