27 juni 2012 - Tok - Dawson CityZonsopgang om 03u21.

Vandaag een normale wekdienst, nl die van de gsm, om 8u.
Zodra we de gordijnen opentrekken (goed dat die hier overal zijn met die weinig uren ‘nacht’) zien we dat de dag letterlijk in het water zal vallen : regen !  Daar waar het gisteren nog meestal zwaar bewolkt was, zonder echt veel regen, ziet het er voor vandaag veel slechter uit.  We konden dat wel min of meer verwachten bij een reis naar het noorden, maar dergelijk weer kunnen we toch missen als kiespijn als we iets van de omgeving willen zien. 
Gelukkig rijden we vandaag niet door het hooggebergte (alhoewel de weg waar we straks zullen overrijden, de Top of the World Highway, het anders doet vermoeden) en zal een groot stuk van de dag in het teken staan van de goudzoekers.  We rijden immers naar Dawson City, in Yukon, Canada, hét mekka (nog steeds) van de goudzoekers, zowel amateurs als professionele goudmijnen.
Maar het eerste wat we doen is de mail checken, want vandaag zouden de examenuitslagen van mijn zoon in de mailbox moeten zitten.  En inderdaad…bibber bibber bibber, maar dat blijkt helemaal niet nodig, want hij haalt een schitterend cijfer van 83%.  Een dikke proficiat en blijkbaar heeft hij  niet al zijn tijd gestoken in het monteren van de filmpjes van de Southwest…

We vertrekken uit Tok (beroemd om zijn honden-slede-wedstrijden) om 10u10.

We volgden de Alaska Highway tot bij Tetlin Junction en nemen daar de Taylor Highway.  De eerste 90km zijn asfalt, maar de volgende 160km zijn gravel, en vandaag, met de regen, op vele plaatsen herschapen in een modderpoel.

De eerste halte is Chicken, een goudmijnstadje dat in de zomer 23 inwoners telt, en in de winter 7…
De overige ‘bewoners’ zijn allemaal personeel van de goudmijnen die in de streek actief zijn.
Hier staat alles in het teken van, hoe kan het ook anders, de kip…

 
…en het goud…waar je voor een paar dollar een ganse dag zelf mag zoeken naar het edele metaal…Even voorbij Chicken verlaten we de Taylor Highway en nemen de Top of The World Highway richting Dawson City. 
Overal langs de weg zijn goudzoekers bezig, de ene al meer professioneel dan de andere…We verlaten voor enkele dagen Alaska en rijden Yukon, Canada binnen.  Alaska volgt de Pacific Standard Time, dus draaien we de klok een uur door.
We worden al welkom geheten in Dawson City, maar eerst moeten we nog een hindernis over : de machtige en bijzonder snel-stromende Yukon-rivier, de 3e langste van Noord-Amerika met zijn 3.218km. 

 
Omwille van de vele ijsschotsen in de winter kan men hier geen brug aanleggen en moeten we dus de ferry op…


We komen om 18u20 aan bij ons hotel Westmark Inn (van dezelfde groep als gisteren en deel uitmakend van de cruise-line Holland America).


Dawson City is hét mekka van de goudzoekers en een bijzonder karakteristiek stadje aan de Yukon rivier. 
Als we door het dorp wandelen raken we aan de praat met een vrouw die de enige onderwijzeres van het dorp blijkt te zijn en we leren heel wat bij over hoe de permafrost de bouwstijl bepaalt in het dorp.  Doordat de huizen verwarmd worden, en dus ook de vloer warm wordt, begint de permafrost onder de funderingen te smelten en zakt het huis geleidelijk weg, zoals oa ook met de kerk gebeurd is en enkele huizen.


 
Daarom worden alle huizen nu op een houten constructie gebouwd met zowat een halve meter vrij ruimte, zodat de warme vloer niet meer in contact komt  met de grond.  Verluchtingsroosters moeten voor nog meer verkoeling zorgen van de grond.


Vandaag heel wat bijgeleerd betreffende (over)leven in extreme omstandigheden…

Zonsondergang om 00u49.
Aantal km gereden : 305

1 opmerking:

  1. Geweldige verhalen en briljante foto's!!!!
    Thanks voor het delen met ons.
    Groeten van Ingrid en Cor (gypsygirl1 van het AA forum)

    BeantwoordenVerwijderen