29 juni 2012 - Whitehorse - HainesZonsopgang om 03u51.

Als we vanmorgen onze gordijnen opentrokken wilden we ze eigenlijk zo snel mogelijk opnieuw dicht doen : gietende, stromende, met bakken uit de hemel vallende regen! En dit op een dag dat we de erg mooie panoramische Klondike Highway richting Skagway zouden rijden…pfff…
Eerst rustig gaan ontbijten, daarna nog wat foto’s bekeken van de voorbije dagen en na nog wat eten gekocht te hebben in een Superstore (Whitehorse is wel degelijk een echte stad en heeft dus ook heel wat grote winkels) zouden we vertrekken. 
Toen we echter de parking van de Superstore wilden afrijden zagen we ineens een Zwitserse “auto” staan die we in april ook al meenden gezien te hebben in Page.  Mijn zoon had dan zelfs de gegevens die op de zijkant van de truck geschreven stonden in zijn iPod gestoken en inderdaad, dit was dezelfde wagen.  Het was een omgebouwde MAN-truck, bijzonder high-clearance, heel speciale alle-terrein banden en een achterbouw om in te wonen.  Tussen de regen door moest ik absoluut met die mensen gaan spreken en net op dat moment kwam de vrouw des huizes buiten…
We hadden gelijk : op 4 april waren zij ook in Page, daarna hadden ze de truck enkele weken in LA geparkeerd en vervolgens de ganse westkust afgereden tot nu in Whitehorse.  Hun eindbestemming was Anchorage.  Wat een trip en wat een toeval!
Uiteindelijk was het 11u toen we vertrokken uit Whitehorse, nog steeds in de gietende regen…
Maar wonderbaarlijk begon na amper 10km al geleidelijk de zon te schijnen en hoe langer we reden, hoe beter het weer werd.  Misschien zouden we dan toch nog geluk hebben, en inderdaad, het zou een fantastische rit worden langs één van de mooiste panoramaroutes die we ooit gereden hebben (kan beslist concurreren met de Icefields Parkway tussen Banff en Jasper).
De Klondike Highway slingert zich voortdurend langs meren, sparrenbossen en gletsjers en we passeren oa Emerald Lake, die zoals de naam het zegt, een heel mooie smaragd kleur heeft.
We rijden langs de kleinste woestijn ter wereld, en heel bijzonder om dit te zien tussen al dat groen…


We verlaten Yukon en rijden British Columbia binnen...

 
…langs het enig mooie, bizarre, moonscaped landschap van Tormented Valley.


We komen bij het plaatsje Fraser, net aan de grens met de VS waar we opnieuw Alaska binnenrijden en onze klok dus weer 1u dienen terug te draaien. Hier slingert de spoorlijn van White Pass & Yukon Railway zich langs de weg en de bergen. 
Eigenlijk is er 10km afstand tussen de grensovergang van Canada-VS en daartussen ligt opnieuw een prachtig moonscaped landschap. 
In Skagway gaan we voor een uur de ferry op tot in Haines.

 
Skagway is gekend als een haven waar de meeste cruiseschepen aanleggen om hun gasten de gelegenheid te bieden oa de Klondike Highway te ontdekken.
Met dat uitzicht wanen we ons in de Caraïben en het water heeft merkwaardig genoeg dezelfde kleur…We laten Skagway achter ons… …en komen een uur later aan in Haines.

 
Wat eerst een dag leek te worden die volledig in het water zou vallen, bleek uiteindelijk een prachtige rit tussen Whitehorse en Haines met soms bizarre, soms verrassende, maar vooral altijd onwaarschijnlijk mooie landschappen.
We hebben bijzonder veel foto’s gemaakt en ook zo goed als de volledige route gefilmd met de GoPro, maar dit is voor als we terug thuis zijn.  De foto's komen op Flickr en de filmpjes op YouTube op kanaal Sandbox2ofcrysis en ik kan zeggen dat het genieten is om die rit, bijna integraal, terug te zien…

We komen om 18u00 aan in ons hotel in Haines, Hotel Halsingland.
Aantal km gereden : 188
Zonsondergang om 22u19.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten