24 juni 2012 - Denali National Park

Deze morgen wakker om 4u, maar niet doordat het inmiddels al een half uur licht was, maar door een trein die danig aan het toeteren was om de wildlife te verwittigen dat hij er aankwam.
Zowel in het NW van de VS, als in Canada en hier in Alaska dus ook, is het landschap dermate ruw en ontoegankelijk dat de gewone wegen overal parallel lopen met de treinroutes.  De meeste steden (of wat daar moet voor doorgaan) zijn trouwens allemaal gesticht tijdens de periodes dat de railroad aangelegd werd, in het begin van de vorige eeuw.  Vele daarvan zijn inmiddels spooksteden geworden, maar de trein passeert er wel nog.
Dus als je hier reist en slaapt mag je er geen probleem mee hebben dat je nu en dan eens wakker gemaakt wordt door dergelijke goederentrein die meer dan honderd wagons voorttrekt.  Door de wildernis waar hij doorrijdt moet hij dus ook rekening houden met de wildlife, vandaar dus dat getoeter, dat in de bergen door merg en been gaat...
We zijn dan opnieuw in slaap gevallen en werden pas om 8u opnieuw wakker.  Geen probleem want vandaag hebben we een rustige morgen vermits we de Tundra Wilderness and Wildlife Tour in het Denali NP geboekt hebben waarvoor we pas om 14u opgehaald werden aan het hotel voor een 9u durende rit door Denali NP.
 

Eerst stonden we op de ochtendtour, maar die vertrok al om 5u en in laatste instantie hebben we die gewijzigd naar de namiddagtour.  En wat een geluk, want waar het de ganse voormiddag grijs was, klaarde het wonderbaarlijk helemaal op éénmaal we op de bus zaten.
Het eerste uur was niet direct om joeha te roepen, ook al omdat we dezelfde route reden zoals we gisteren met onze auto gereden hadden.
Maar toen we aan "onontgonnen gebied" begonnen veranderde alles heel snel en vielen we van de ene verbazing in de andere : prachtige landschappen en meer en meer wildlife.  Eerst nog "gewoon" moose en caribous, maar toen ook familie beer op de scène verscheen, vlogen de "amazings" en "awesomes" door de bus en werden de SD-kaartjes aan versneld tempo vol geschoten...Ineens zagen we ook 2 golden eagles die prachtig synchroon langs de bus vlogen, 1 woord : "wow" !


  We moeten ook zeggen dat we een schitterende chauffeur hadden.  Die arme mens heeft dus 9u lang gebabbeld, maar op zo'n onderhoudende, verstaanbare, interessante wijze dat het vervelend werd éénmaal hij eens niets meer vertelde omdat hij eens wou drinken.  Hij verwittigde ons al bij het vertrek dat ons leven wel eens drastisch zou kunnen veranderen : 7 jaar geleden had hij, als toerist, dezelfde route gereden en...hij had zich direct kandidaat gesteld om ook buschauffeur te worden in Denali NP.  Sindsdien rijdt hij dus die route.  En wat voor een job hebben sommige mensen toch...en wat voor een aanrader is deze uitstap!  Je kan ook de korte route nemen (5u) maar dan kom je helemaal niet in het gebied maar de meeste wildlife zit, en dit wil je toch absoluut zien als je naar hier komt.
We hebben heel wat foto's en video's gemaakt vandaag (oa van mama beer die op enkele tientallen meter van de bus voortdurend aan het spelen was met haar 2 kleintjes).  Hier gewoon enkele als voorbeeld. 
 23u45 in Denali NP :We komen pas om 23u30 terug aan in Denali Bluffs Hotel, maar omdat het op dit ogenblik nog volop zon is (de zon gaat "vandaag" pas onder om 00u25) zijn we eigenaardig genoeg nog helemaal niet moe.  Ik kan me voorstellen dat het voor de plaatselijke bevolking toch echt wel "raar" is om in de zomer telkens bij volle zon al in bed te gaan.  Op de duur moet dit toch ook wel heel erg vermoeiend zijn.
Morgen rijden we dirt road naar Paxson en verblijven in Tangle River Inn Cabins.  Heel waarschijnlijk geen internet.

Aantal km zelf gereden : 0
Aantal km met de bus : 200km, volledig over dirt road (de enige weg) in Denali NP

1 opmerking:

  1. we twijfelden zelf nog over deze lange busreis, maar we zijn overtuigd. Komt zeker op de to-do-list. Wat een prachtige foto van de twee eagles zeg! En zoveel wildlife in de eerste vakantie week is natuurlijk super.

    Enjoy!

    BeantwoordenVerwijderen